středa 21. května 2014

Vybíráme nový sporák

Vybíráme nový sporák

Sporák je naprostou samozřejmostí každé kuchyně. Ruku na srdce, kdo z nás by si dnes představil život bez tohoto spotřebiče? V dnešní době se na trhu vyskytuje několik druhů sporáku, z nichž každý má určitou výhodu v něčem jiném. Pokud tedy vybíráte nový sporák, pozorně prostudujte, jaký druh je vhodný právě pro Vás.

sporák

Plyn nebo elektřina?

Základním kritériem, dle kterého se sporáky dělí je zdroj ohřevu. Prvním typem jsou elektrické sporáky, kdy jsou trouba i varná deska napojeny na zdroj elektrického proudu. Tyto sporáky většinou fungují na vyšší napětí o hodnotě 380 V, ale naleznete i sporáky pro napětí 220 V. Plynové sporáky jsou připojeny na zdroj plynu, jejich hlavní výhodou je rychlý ohřev. Kromě těchto dvou typů však existují i sporáky kombinované, kdy je varná deska připojena na zdroj plynu a trouba na zdroj elektřiny. Tento typ tedy spojuje dobře regulovatelné hořáky a komfortní elektrickou troubu.

sporák Mora

Při výběru varné desky si máte z čeho vybírat

 Velmi časté jsou stále plynové varné desky. Jejich výhodou je dobrá regulace tepla, možnost okamžitého využití a nižší náklady na provoz, nevýhodou je však nutnost zdroje plynu, což není vždy samozřejmostí.
Elektrické varné desky nabízejí tři typy desek. Zřejmě nejrozšířenější jsou litinové desky, které jsou sice levné, ale produkují velké množství zbytkového tepla. Dále jsou tu sklokeramické desky, které jsou podstatně účinnější, a jejich čištění je mnohem jednodušší. Posledním typem jsou indukční varné desky, které pracují na principu elektromagnetické indukce. K zahřívání dochází pouze v kontaktní ploše hrnce a nevzniká tak žádné ztrátové teplo. Tím pádem se nemůžou připálit ani zbytky jídla, které spadnou na plotýnku. Nevýhodou je však vysoká pořizovací cena a fakt, že ne všechny materiály, z nichž jsou hrnce vyrobeny, podporují indukci.

sporák Miele

Troubu vybírejte čistě dle svých potřeb

Při výběru trouby se opět setkáváme se základním rozdělením na plyn a elektřinu. Plynové trouby jsou sice levnější, ale nedisponují tolika funkcemi, jako trouby elektrické. Elektrické trouby umožňují lepší regulaci teploty a často jsou vybaveny množstvím programů, které ulehčí pečení. Vzhledem k tomu, že každý využívá troubu jinak, je pak čistě na Vás, za kolik funkcí si jste ochotni připlatit.

3 komentáře:

  1. Ohledně nového sporáku jsem měl před pár týdny docela štěstí. Starý se nám rozbil, tak jsem začal rychle shánět nový. Přecejen přes Vánoce bychom se bez něj neobešli. Původně jsem se díval po elektrech, ale tam měli všechno buď drahé nebo vyprodané. Nakonec jsem se tedy po nějakém začal dívat na bazaru. A po chvíli jsem jeden opravdu našel. Byl za dobrou cenu a dokonce i lepší, než ten, co jsme měli původně, takže nebylo moc co řešit.

    OdpovědětVymazat
  2. Pomalu, ale jistě dáváme dohromady novou kuchyň. Co se sporáku týče, tak ale zatím nemám moc jasno. Osobně bych asi chtěla nějaký kombinovaný. Plotny plynové a troubu elektrickou. Uvidíme ale ještě jak se to vyvine. Teď jsme se s manželem byli dívat na kuchyňské dřezy a také jsme zatím žádný nevybrali. Kdo by řekl, že ten výběr bude tak náročný. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě náš sporák jsem dlouho používala mimo jiné i k přípravě kávy. Vařila jsem si ji totiž v moka konvičce. Ta příprava je ale docela zdlouhavá a samotný proces vaření také, takže se teď spíš pokukuji po nějakém kávovaru. Co například říkáte na takové ty profesionální kávovary? Mají to třeba tady - https://www.atfornax.cz/k:1138/kavovary/ Má někdo z vás zkušenost?

    OdpovědětVymazat